Sýria: Povstalci oznámili vytvorenie novej koalície

05.06.2012 Celý región

Istanbul 4. júna (TASR) - Sýrski aktivisti oznámili dnes vytvorenie novej povstaleckej koalície, ktorej zámerom je prekonať hlboké rozpory medzi opozičnými skupinami bojujúcimi proti jednotkám prezidenta Bašára Asada.

Skupina nazvaná Front sýrskych povstalcov deklarovala svoj vznik na tlačovej konferencii v Turecku.

Jeden z organizátorov, Chálid Ukla, pre agentúru AP uviedol, že skupina bude koordinovať svoj postup so Slobodnou sýrskou armádou, voľným zoskupením jednotiek armádnych dezertérov, ktorého oficiálni lídri sídlia na tureckej strane hranice.

Ukla tvrdí, že jeho zastrešujúca skupina má 12.000 bojovníkov. Novinárom tiež prečítal vyhlásenie o tom, že nový front vznikol vo svetle Asadovej "taktiky spálenej zeme", ako aj v dôsledku "zlyhania všetkých arabských a medzinárodných iniciatív s cieľom zabrániť Asadovi v jeho zločinoch".

Skupiny aktivistov uvádzajú, že pri 15-mesačnom povstaní proti Asadovmu režimu zabili v krajine 13.000 ľudí.

Turecko uviedlo, že neposkytuje vojenskú pomoc sýrskym povstalcom, avšak umožňuje opozičným skupinám organizovať sa na jeho území.

Poskytuje tiež zdravotnú a inú humanitárnu pomoc tisícom sýrskych utečencov i stovkám dezertérov. Ankara uviedla, že by v prípade zhoršenia bezpečnostnej situácie na hranici zvážila vytvorenie nárazníkové zóny vnútri Sýrie.
 

Vyberte región